English
Suomi

Uraauurtava kierrätysravinneyhteistyö Algol Chemicalsin ja Gasumin välille

Vastuullisuusteot

Turun biokaasulaitokseen perustuvan kiertotalousratkaisun kehittäminen on yksi hallituksen kärkihankkeista. Hankkeen ensimmäinen osa liittyen ravinnekierrätykseen on valmistunut. Gasum käsittelee Turun seudun jätevesilietteet Topinojan biokaasulaitoksessa valmistaen niistä biokaasua ja kierrätysravinteita. Gasum on solminut uraauurtavan kierrätysravinneyhteistyön Algol Chemicalsin kanssa. Hanke jatkuu laitoksen laajentamisella ja biokaasun nesteytyslaitosinvestoinnilla ja se on määrä saada valmiiksi vuoden 2019 loppupuolella.

Gasumin Topinojan biokaasulaitoksen modernisointi ja ravinnekierrätykseen liittyvä osaprojekti on valmistunut. Kokonaishankkeen valmistuttua Topinojalla sijaitseva biokaasulaitos tuottaa 50 GWh/a nesteytettyä ja 10 GWh/a paineistettua biokaasua eri liikennesegmenttien tarpeisiin, mikä vastaa noin 6 000 henkilöauton vuosittaista energiankulutuksen määrää. Biokaasun ohella vuonna 2019 valmistuvan biokaasulaitoksen laajennuksen jälkeen syntyy kierrätysravinteena noin 4 000 tonnia vuodessa ammoniakkivettä, joka tuotetaan biokaasulaitoksen noin 150 000 tonnin vuosittaisesta rejektivesimäärästä. Nyt käyttöönotettavassa ensimmäisessä vaiheessa ammoniakkiveden tuotantomäärä on 2 000 tonnia vuodessa. Jatkossa kierrätysravinteen hyötykäyttää ja välittää asiakkailleen Algol Chemicals.

”On kiinnostavaa aloittaa kierrätysravinneyhteistyö Gasumin kanssa. Yritysvastuu on osa strategiaamme ja jokapäiväistä toimintaamme. Nyt meille tarjoutui mahdollisuus osallistua jo toiseen kiertotaloushankkeeseen kuluvan vuoden aikana ja tarjota sivuvirtoina syntyviä tuotteita teollisuuteen ja teollisen tuotannon prosesseihin. Ammoniakkitonnin valmistuksessa vapautuu keskimäärin 2,9 tonnia hiilidioksidia (CO2), joten käyttämällä vuodessa ensivaiheessa tuotettavat 2 000 tonnia Gasumin prosessissa syntyvää liuosta vältetään vajaan 700 tonnin CO2-päästöt neitseellisen ammoniakin valmistuksesta, kertoo Algol Chemicalsin toimitusjohtaja Juha Jokinen.

Lue aiheesta lisää tiedotteesta.

Tagit:  Kehitys Yhteistyö Ympäristö