English
Suomi

Uraauurtava kierrätysravinneyhteistyö Algol Chemicalsin ja Gasumin välille

Tiedote 28.11.2018

Turun biokaasulaitokseen perustuvan kiertotalousratkaisun kehittäminen on yksi hallituksen kärkihankkeista. Hankkeen ensimmäinen osa liittyen ravinnekierrätykseen on valmistunut. Gasum käsittelee Turun seudun jätevesilietteet Topinojan biokaasulaitoksessa valmistaen niistä biokaasua ja kierrätysravinteita. Gasum on solminut uraauurtavan kierrätysravinneyhteistyön Algol Chemicalsin kanssa. Hanke jatkuu laitoksen laajentamisella ja biokaasun nesteytyslaitosinvestoinnilla ja se on määrä saada valmiiksi vuoden 2019 loppupuolella.

Gasumin Topinojan biokaasulaitoksen modernisointi ja ravinnekierrätykseen liittyvä osaprojekti on valmistunut. Kokonaishankkeen valmistuttua Topinojalla sijaitseva biokaasulaitos tuottaa 50 GWh/a nesteytettyä ja 10 GWh/a paineistettua biokaasua eri liikennesegmenttien tarpeisiin, mikä vastaa noin 6 000 henkilöauton vuosittaista energiankulutuksen määrää. Biokaasun ohella vuonna 2019 valmistuvan biokaasulaitoksen laajennuksen jälkeen syntyy kierrätysravinteena noin 4 000 tonnia vuodessa ammoniakkivettä, joka tuotetaan biokaasulaitoksen noin 150 000 tonnin vuosittaisesta rejektivesimäärästä. Nyt käyttöönotettavassa ensimmäisessä vaiheessa ammoniakkiveden tuotantomäärä on 2 000 tonnia vuodessa. Jatkossa kierrätysravinteen hyötykäyttää ja välittää asiakkailleen Algol Chemicals.

”On kiinnostavaa aloittaa kierrätysravinneyhteistyö Gasumin kanssa. Yritysvastuu on osa strategiaamme ja jokapäiväistä toimintaamme. Nyt meille tarjoutui mahdollisuus osallistua jo toiseen kiertotaloushankkeeseen kuluvan vuoden aikana ja tarjota sivuvirtoina syntyviä tuotteita teollisuuteen ja teollisen tuotannon prosesseihin. Ammoniakkitonnin valmistuksessa vapautuu keskimäärin 2,9 tonnia hiilidioksidia (CO2), joten käyttämällä vuodessa ensivaiheessa tuotettavat 2 000 tonnia Gasumin prosessissa syntyvää liuosta vältetään vajaan 700 tonnin CO2-päästöt neitseellisen ammoniakin valmistuksesta, kertoo Algol Chemicalsin toimitusjohtaja Juha Jokinen.

”Turun biokaasulaitoksen modernisointi- ja laajennusprojektin tavoitteena on toteuttaa kiertotalousratkaisu, joka lisää biomassan käsittelykapasiteettia ja biokaasun saatavuutta sekä tuo markkinoille uusia jalostettuja kierrätysravinnetuotteita. Paikallista biokaasua voidaan tankata entistä enemmän raskaan ja kevyen liikenteen ajoneuvoihin jatkossa Turussa. Olemme iloisia, että laitoksen modernisointi valmistui aikataulussa ja yhteistyössä Algol Chemicalsin kanssa voimme laajentaa entisestään käyttökohteita kierrätysravinteille. Investoinnin myötä biokaasulaitoksen jätevedet vähenevät ja jäljelle jäävä palautuva määrä kuormittaa vähemmän Turun seudun puhdistamon puhdistusprosessia. Tämä on iso askel eteenpäin kohti tavoitteitamme vähähiilisestä yhteiskunnasta ja ravinteiden kierrätyksessä – todellinen kiertotalousratkaisu,” kertoo Gasumin biokaasun tuotantojohtaja Ari Suomilammi.

”Yhteistyö Gasumin kanssa pienentää hiilijalanjälkeämme ja vähentää ympäristön ravinnekuormitusta sekä edistää energiatehokkuuden ja kiertotalouden toteutumista Turun seudulla. Gasumin ja Algol Chemicalsin yhteistyö on upea esimerkki kiertotalousyhteistyöstä ympäristö huomioiden. Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolla käsitellään lähes 300 000 Turun seudun asukkaan jätevedet sekä alueen teollisuuden jätevedet,” kertoo Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki.

Hallituksen kärkihankkeiden tavoitteena on hallitusohjelman mukaisesti nostaa Suomen talous kestävän kasvun ja kohenevan työllisyyden uralle. Biotalous ja puhtaat ratkaisut -kärkihankkeiden tavoitteena on lisätä kestävästi uusiutuvan energian osuutta, jotta se ylittää 2020‐luvulla 50 prosenttia. Tavoite perustuu erityisesti bioenergian ja muun päästöttömän uusiutuvan energian tarjonnan lisäämiseen. Turun biokaasulaitoksen laajennus on yksi Suomen hallituksen kärkihankkeista. Hanke vahvistaa kotimaisen biokaasumarkkinan kasvua ja edistää raskaan liikenteen kaasumarkkinan kehittymistä. Lisäksi hanke parantaa mahdollisuuksia paikallisen liikennekaasun käyttöön Turun seudulla. Biokaasun tuotantokapasiteetin laajennus valmistuu vuoden 2019 aikana. Laajennuksen jälkeen laitoksella käsitellään vuodessa noin 110 000 tonnia biomassoja, tuotetaan noin 50 GWh nesteytettyä biokaasua ja tuotetaan noin 4 000 t ammoniakkivettä kierrätysravinteeksi. Turun hankkeen työllistävä vaikutus on rakennusvaiheessa 170 henkilötyövuotta.

Lisätietoja:

Ari Suomilammi, johtaja, tuotanto ja hankinta, biokaasu, Gasum, puh. 0400 653 351, etunimi.sukunimi(a)gasum.com

Juha Jokinen, toimitusjohtaja, Algol Chemicals, puh. 050 438 4022, juha.jokinen(a)algol.fi

Mirva Levomäki, toimitusjohtaja, Turun seudun puhdistamo, puh. 040 712 6241, etunimi.sukunimi(a)turku.fi

Gasum on Pohjoismaiden johtava biohajoavien jätteiden käsittelijä ja biokaasun tarjoaja. Yhtiö käsittelee 12 biokaasulaitoksessa biomassoja noin 800 000 t/vuosi ja tuottaa biokaasua noin 650 GWh/vuosi. Yhtiö tuottaa lannoitevalmisteita 7 teollisen kokoluokan biokaasulaitoksessa Suomessa yhteensä noin 500 000 tn/vuodessa ja Ruotsissa viidessä biokaasulaitoksessa reilut 400 000 tn/vuodessa.

Gasumin biokaasu on täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistettu kotimainen biopolttoaine. Biokaasu on monikäyttöinen energianlähde, jota myydään teollisuudelle, palveluita tarjoaville yrityksille, lämmön- ja voimantuotantoon, liesikäyttöön kotitalouksille ja ravintoloille sekä liikenteen polttoaineeksi.

Biokaasun tuotannossa syntyy lannoitevalmisteita maatalouteen ja mullantuotantoon sekä ravinnekonsentraatteja, joita käytetään maataloudessa ja teollisuudessa. Muita orgaanisia ravinnetuotteita, kuten ammoniumtyppeä ja vettä sisältävää typpiravinnetta sekä ammoniumsulfaattia käytetään teollisuuden eri kohteissa kuten esim. voimalaitoksissa savukaasujen puhdistuksessa.

EU:n kiertotaloustavoitteiden mukaan yhdyskuntien jätteistä 65 % tulee kierrättää vuoteen 2030 mennessä. Nykyisin vastaava taso on Suomessa keskimäärin 30–35 %. Yhtiön biokaasulaitokset Suomessa sijaitsevat Huittisissa, Honkajoella, Kuopiossa, Oulussa, Riihimäellä, Turussa ja Vehmaalla. Lisäksi Gasum tuottaa biokaasua yhteistyökumppaneiden kanssa Espoossa, Kouvolassa ja Lahdessa. Ruotsissa Gasumilla on biokaasulaitokset Jordbergassa, Katrineholmissa, Lidköpingissä, Örebrossa sekä yhtiöllä on enemmistöosuus Västeråsissa sijaitsevasta tuotantolaitoksesta. Lisäksi Gasumilla on 50 prosentin omistusosuus Vadsbo Biogasissa.

Algol Chemicals on osa suomalaista perheomisteista Algol-konsernia. Yritys yhdistää teollisuuden raaka-aineiden valmistajat ja asiakkaat, tarjoten samalla räätälöityjä toimitusratkaisuja, palveluita ja asiantuntemusta. Tuhannet maailmanlaajuisten kumppanien Reach-rekisteröidyt tuotteet jaetaan asiakkaille paikallisista varastoista. Varastoinnissa ja kuljetuksissa ensisijaisena tavoitteena on turvallisuus ja edellytyksenä lain- ja asianmukaisuus. Yhtiön luoma lisäarvo perustuu viimeisten 125 vuoden aikana yhteistyökumppaneiden kanssa hankittuun kokemukseen ja verkostoon. Yhtiö tarjoaa palveluja yli 3 000 teollisuusyritykselle Skandinaviassa, Baltiassa, Valko-Venäjällä, Ukrainassa ja Intiassa.

Turun seudun puhdistamo Oy on 14 kunnan omistama palveluntuottaja, joka tarjoaa omistajilleen sekä muille asiakkailleen hyvänlaatuista jätevedenpuhdistuspalvelua kustannustehokkaasti. Yhtiö vastaa ja huolehtii Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon operoinnista ja sen puhdistustuloksesta. Jätevedenpuhdistamon käytössä pyritään mahdollisimman hyvään, vähintään ympäristöluvan määräykset täyttävään puhdistustulokseen. Laitoksessa käsitellään lähes 300 000 Turun seudun asukkaan jätevedet.