English
Suomi

Algol Diagnostics jakoi tutkijapalkinnon IAP Suomen syyskokouksessa

Uutinen 3.12.2021

Algol Diagnostics on yhdessä IAP Suomen kanssa tukemassa patologian alan tutkijoita. Nuoren tutkijan ja syventävien opintojen palkinnon saajat palkittiin IAP:n syyskokouksessa marraskuussa. Järjestö valitsee palkintojen saajat vuosittain useiden hakijoiden joukosta.

Algol Diagnosticsin sponsoroiman Nuoren tutkijan palkinnon 2021 sai Anna Raunio. Raunio on erikoistuva sairaalasolubiologi, joka työskentelee HUSin Diagnostiikkakeskuksessa.

Algol Diagnostics on ollut mukana IAP Suomen toiminnassa jo useita vuosia. Syyskokouksessa Algol Diagnosticsin Nuoren tutkijan rahapalkinnon ja kunniakirjan jakoi yhtiön toimitusjohtaja Johan Wulff.

Anna Raunion artikkeli käsittelee Lewyn kappale -tautia:

Lewyn kappale on Alzheimerin taudin jälkeen toiseksi yleisin vanhuusiän aivorappeumasairaus. Sitä sairastavilla henkilöillä on samankaltaisia oireita Parkinsonin tautia ja Alzheimerin tautia sairastavien henkilöiden kanssa ja tauti on määritelty erilliseksi sairaudeksi vasta 1980-luvulla neuropatologisten löydösten perusteella. Taudissa alfasynukleiini -proteiinia sisältäviä Lewyn kappaleita kertyy aivorungon lisäksi aivojen limbiseen järjestelmään ja aivokuorelle, kun Parkinsonin taudissa proteiinikertymiä taas on ensisijaisesti aivorungossa. Lewyn kappale taudin diagnoosi on ollut haasteellista määrittää sen heterogeenisten eli epäyhtenäisten ominaisuuksien vuoksi.

Tutkimuksessamme osoitimme, että Lewyn kappale diagnoosi onkin sisältänyt kaksi anatomisesti ja geneettisesti erillistä tautia. Yleisemmässä tautimuodossa muutokset etenevät aivorungosta ylöspäin ja toisessa tautimuodossa ne ovat lähtöisin mantelitumakkeesta. Mantelitumakkeesta lähtöisin oleva tautimuoto liittyi vahvasti yhteen Alzheimerin taudin geneettiseen riskitekijään (APOE e4) ja Alzheimerin taudin aivomuutoksiin, ja on siis läheistä sukua Alzheimerin taudille.

Tutustu Raunion artikkeliin National Library of Medicinin verkkosivustolla: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31494694/

Lisäksi tilaisuudessa jaettiin Syventävien opintojen palkinto 2021, jonka sai Marjo Niironen.

Suomen IAP

Suomen IAP (International Academy of Pathology) on ensisijaisesti patologian alan jatkokoulutusjärjestö, jolla on keskeinen asema patologian alan tutkimuksen, koulutuksen ja laboratoriotekniikoiden kehittäjänä. iap.yhdistysavain.fi/

Algol Diagnostics Oy

Algol Diagnostics myy ja markkinoi laboratoriodiagnostiikan laitteita ja tarvikkeita. Yhtiön toiminta perustuu asiakkaiden ja henkilökunnan pitkäaikaiseen ja joustavaan yhteistyöhön sekä tuotteiden korkeaan laatuun ja toimitusvarmuuteen. Algol Diagnostics edustaa alan johtavia kansainvälisiä tuotemerkkejä. Se tarjoaa asiantuntijapalveluita, tuotteiden käyttökoulutusta sekä laitehuoltopalveluita kaikkialla Suomessa. www.algoldiagnostics.fi